Uncategorized

Povestea uitată a lui … Di Jones și a fotbaliștilor care au murit de tetanos

Dar, înainte de introducerea vaccinării în Marea Britanie în 1961, tetanosul era uimitor de frecvent și, deoarece este posibil ca și cea mai banală rană să ducă la infecție, a făcut aproape orice activitate potențial fatală. Pentru a da câteva exemple cu sediul în Marea Britanie: în 1923 un copil de șapte ani a murit după ce și-a rănit mâna cu un pistol de jucărie; în 1927 un fermier a murit după ce a căzut peste un porc; anul precedent o femeie de 62 de ani a murit după ce și-a răzuit cotul în timp ce culegea mazăre; iar în august 1899 un bărbat a murit din cauza unei vătămări suferite în timp ce juca jocul de grădină pe îndelete. A fost cea de-a patra moarte din cauza tetanosului din Kent în acea săptămână.Cu bacteriile care cauzează tetanosul care se găsesc în mod obișnuit în sol, ideea de a te arunca în jurul unui câmp noroios nu a fost în multe privințe cea mai înțeleaptă. În cimitirul Woodside din Paisley se află un monument de granit înalt de 14 ft, care comemorează unul dintre marii jucători scoțieni de la sfârșitul anilor 1800, James Dunlop. „Dunlop a fost construit pe linii grațioase, subțiri, de domnișoară”, scria ziarul Scottish Referee în 1902. „Pentru el să fie pe aripă era la fel de natural ca o pasăre. Nu a existat nici un fel de pelerin care să-și urmeze stilul, pentru că a planat să țintească ca o silfă ”. În ziua de Anul Nou 1892 Dunlop juca pentru Sf. Mirren când „un spectator idiot a aruncat o sticlă spartă, pe care a căzut și și-a tăiat genunchiul”.A murit, în vârstă de numai 21 de ani, 10 zile mai târziu.

Au existat și alte victime: Joe Powell, de la Arsenal, și-a fracturat încheietura împotriva lui Kettering în 1896 și, în ciuda amputării brațului într-o încercare disperată de a-și salva viața, a murit cinci zile mai târziu. În 1899, un jucător de lectură numit Baker a murit după ce și-a rupt glezna. În 1923, Tom Butler al lui Port Vale a murit după ce și-a rupt brațul în timp ce juca împotriva lui Clapton – acum Leyton – Orient, iar șase ani mai târziu, jumătatea centrală a Orientului, Harry Cunningham, a murit după ce a rupt un deget mare.O căutare de bază în arhive de ziare constată zeci de decese cauzate de tetanos contractate în timpul jocurilor de fotbal amator. „Chiar și cea mai mică, cea mai superficială rană poate duce la tetanos”, a declarat dr. Alastair Ironside din spitalul Monsall din Manchester pentru Guardian în 1968, recomandând tuturor cluburilor să se asigure că jucătorii lor sunt vaccinați. „Un jucător s-ar putea să nu se gândească la nimic, dar ar putea fi mort într-o săptămână.” Facebook Twitter Pinterest Joe Powell, de la Arsenal, ilustrat în jurul anului 1895.Fotografie: Bob Thomas / Popperfoto / Getty Images

Cel mai faimos caz se referea la fundașul galeză Di Jones, „un atacant remarcabil” care „a jucat jocul deschis la perfecțiune” și a petrecut un deceniu la Bolton înainte fiind cumpărat de Manchester City pentru suma princiară de 25 de lire sterline în 1898.

Patru ani mai târziu, a jucat într-un joc de antrenament de pre-sezon, când a căzut și și-a rănit grav genunchiul.Jones a spus că tăierea a fost cauzată de sticla spartă încorporată în teren, dar după moartea sa City a insistat „nu a existat niciun adevăr în acest sens”, obligând Manchester Evening News să imprime o retragere. „Declarația ar determina publicul să presupună că conducerea nu arăta nici o grijă sau supraveghere a spațiului de joc, în timp ce se acordă cea mai mare atenție”, a insistat managerul lor, Tom Maley,

Rana a fost tratat la fața locului și Jones a mers 180 de metri până la o ambulanță – în ciuda faptului că a fost sfătuit să meargă pe o targă – înainte de a fi dus la spital, unde a spus familiei sale că genunchiul a fost „șters cu o cârpă și cusut”. S-a întors acasă, dar rana a început să se supure, descărcând printre puroi, iarbă, noroi și ceea ce medicul său credea că este capul unui chibrit uzat.În curând, el a putut mânca doar când a fost anesteziat cu cloroform și, în 10 zile, a murit. medicii) la sol, în timp ce medicul care l-a tratat la Manchester Royal Infirmary a insistat că rana „nu ar fi putut fi curățată mai mult decât a fost”. El a recunoscut însă că „a fost posibil ca niște iarbă să fi pătruns într-un buzunar sub piele, caz în care nu ar deveni vizibilă până la începerea supurării”.Medicul jucătorului a sugerat că acest lucru nu s-a întâmplat în timp ce era în contact cu orice iarbă, ci în timpul mersului spre ambulanță. Înscrieți-vă la The Recap, e-mailul nostru săptămânal cu alegerile editorilor. juriul nu a fost mulțumit că rănirea a fost tratată corespunzător, fie la sol, fie la spital. „Nu putem înțelege cum, cu un bărbat atât de puternic și puternic, s-ar fi putut instala acest tetanos dacă ar fi fost îngrijit în mod corespunzător”, a spus maistru. Mai mult, dacă mersul la ambulanță a fost o idee atât de proastă, cu siguranță ar fi trebuit să i se oprească acest lucru.

Cu toate acestea, Jones, fost miner, era un om mare și Maley a insistat: „A fost o chestiune de imposibilitate de a-i dicta lui Jones. Asasinarea morală nu a fost bună, iar forța fizică a fost exclusă. Targa a fost adusă, dar el nu a vrut să o folosească.I-a respins pe toți. ”

Juriul a fost nemulțumit că vina a fost pusă în întregime asupra jucătorului. Chiar dacă refuzul său de a urca pe o targă a dus în cele din urmă la infectarea sa, ei „au vrut să impresioneze cluburile de fotbal că nu ar trebui să permită unui bărbat să iasă de pe teren într-un caz ca acesta”. Legistul a respins această sugestie. „Cluburile de fotbal trebuie să furnizeze personal medical la sol pentru fiecare meci?” a batjocorit el.

El a exonerat clubul și moartea lui Jones a fost declarată accidentală. Povestea uitată a…Manager Idol Luton Town Citește mai mult

Jucătorul a lăsat o soție și doi copii. Fiica sa, Nellie, avea patru săptămâni când a murit. Unele rapoarte sugerează că City a refuzat să-i ajute, dar acest lucru pare cel puțin larg: au jucat Bolton într-un meci de beneficii, strângând 100 de lire sterline.Aceștia i-au prezentat familiei această sumă în decembrie următoare, deși nu este clar dacă aceștia au fost banii mărturiei, amânate cu 15 luni sau o altă plată. Cu siguranță nu a atras genul de controverse pe care o astfel de întârziere ar fi putut să le justifice: „Manchester City crede în tratarea jucătorilor lor frumos”, a raportat strălucitor Athletic News.Familia nu a putut fi prea supărată, deoarece la trei luni de la moartea lui Jones, nepotul său William, mai cunoscut sub numele de Lot, a semnat pentru City, urmând să joace 301 de jocuri pentru ei.

Au trecut mulți ani înainte ca cluburile să fie a fost obligat să furnizeze un medic antrenat pentru fiecare meci și nu s-au grăbit să imunizeze jucătorii chiar și atunci când a devenit disponibil un vaccin antitetanic – Neil Phillips, medicul echipei din Anglia, a fost uimit să constate că mulți jucători nu erau protejați înainte de Cupa Mondială din 1970. Dar în lunile de după accidentarea lui Jones, clienții unui magazin de sport din Manchester ar fi observat o nouă gamă de unguente de curățare, produsă de coproprietarul magazinului, Billy Meredith: după moartea marelui său prieten și fost coleg de școală, legendarul atacant galez a decis fotbaliștii probabil ar trebui să învețe cum să își curețe singuri rănile.